Latem bardzo chętnie spędzamy czas na świeżym powietrzu i gdy tylko warunki ku temu sprzyjają – grillujemy. Najtańszym rozwiązaniem umożliwiającym letnią biesiadę jest grill przenośny. Coraz większą popularność zdobywają także grille stacjonarne.

Trwale połączone z  podłożem przypominają kominek, bywają wbudowane w ścianę domu lub wolnostojące. Taki grill przeważnie składa się z podstawy, paleniska, komory i komina odprowadzającego dym na zewnątrz.

Niezależnie od tego, na którą opcję zdecydujemy się, to przede wszystkim warto zadbać o o nawierzchnię pod budowę takiego paleniska. Najlepszym wyjściem jest wykorzystanie kostki brukowej, która ułatwi poruszanie się i nada miejscu charakter. Ważne, aby podłoże było wyrównane, dzięki czemu grill będzie stał stabilnie.

Takie miejsce najczęściej tworzone jest na bazie okręgu i umieszczane w rogu działki. Towarzyszyć mu może altana wraz z ławami i stołem do piknikowania. Przed rozpoczęciem grillowania warto pamiętać o przygotowaniu wody lub piasku, które mogą  przydać się w sytuacji, gdyby ogieńwymknął się spod kontroli. Bowiem grillowanie powinno być nie tylko przyjemne, ale i bezpieczne.